vineri, 7 iunie 2013

"Copilul zânelor" de Philippa Gregory




Copilul zinelor, primul volum din seria „Ordinul Dragonului”, descrie misterioasele aventuri ale lui Luca Vero, un tinar cu insusiri nebanuite, si ale Isoldei, o frumoasa fata de saptesprezece ani inchisa intr-o manastire de un frate avar.
 
Ne aflam in Italia anului 1453 si toate semnele arata ca se apropie sfirsitul lumii. Invinuit de erezie si expulzat din manastirea sa, tinarul Luca Vero, in virsta de saptesprezece ani, este adus in rindurile sale de un ordin religios secret – Ordinul Dragonului – si trimis sa cerceteze raul ce s-a raspindit pe tot cuprinsul Europei. Isolda este o fata de saptesprezece ani, inchisa intr-o manastire de propriul ei frate, ca sa nu poata mosteni averea tatalui. Cind maicile de aici incep sa umble in somn si sa aiba viziuni ciudate, Isolda este acuzata de vrajitorie, iar Luca, trimis sa o cerceteze, o va ajuta in schimb sa scape. Nevoiti sa se confrunte cu cele mai mari temeri ale lumii medievale  –  magia neagra, vircolacii si nebunia  – , Luca si Isolda pornesc in cautarea adevarului, a propriului lor destin si a dragostei, aventurindu-se intr-o calatorie in lumea necunoscuta, spre adevarata figura istorica ce apara granitele crestinatatii si cuprinde secretele Ordinului Dragonului.


„Misiunea încredinţată lui Luca – aceea de a găsi semne care prevesteau sfârşitul lumii – este o versiune fictivă a neliniştii resimţite de majoritatea creştinilor după căderea Constantinopolului.” Philippa Gregory

Philippa Gregory (n. 1954) este o scriitoare britanică, publicând până în prezent peste douăzeci de romane, majoritatea cu temă istorică. De origine kenyană, îşi face studiile în Anglia, părăsindu-şi ţara natală la vârsta de numai doi ani. Absolvă secţia de istorie a Universităţii din Sussex şi-şi ia doctoratul în literatura secolului XVIII la Universitatea din Edinburgh.
Copilul zânelor este primul volum din seria „Ochiul Dragonului”, ce urmăreşte aventurile lui Luca Vero şi ale prietenilor săi. A apărut la editura Polirom (la fel ca toate romanele Philippei Gregory, de altfel) în anul 2013, în traducerea Luminiţei Gavrilă.
Acțiunea se petrece în Italia anilor 1453, perioadă în care Europa era dominată de directivele date de papalitate. Luca Vero, un băiat de şaptesprezece ani, este recrutat în rândul unui ordin religios, numit „Ordinul Dragonului”, datorită cunoştinţelor vaste pe care le dobândea. Misiunea sa este de a investiga evenimentele stranii petrecute în abaţia Lucretili. Titlul cărţii face referire la tânărul Luca, despre care se spune că ar fi fost adus de zâne, deoarece părinţii săi ar fi avut vârste prea înaintate, atunci când a apărut el pe lume. De partea cealaltă se află Lady Isolda de Lucretili, închisă într-o mănăstire de către fratele ei, care a urmărit, încă de la moartea tatălui lor, Lordul Lucretili, să îşi însuşească partea ei de avere. Cei doi tineri se întâlnesc la abaţie, tocmai atunci când Isolda este acuzată de vrăjitorie.
Acţiunea evoluează încet şi sunt introduse şi personaje secundare, care se dovedesc a fi „sarea şi piperul”, cum ar fi, spre exemplu, Freize, fost ajutor de bucătar şi plin de viaţă şi Ishraq, prietena Isoldei, care impresionează prin înfăţişarea sa: „o tânără maură, de culoarea caramelului, cu ochii migdalați”, care se dovedeşte a fi loială şi pricepută în a mânui arcul. Între cei doi, precum şi între Luca şi Isolda, se nasc primele semne de atracţie, care, bănuiesc, se vor dezvolta în următoarele romane din serie.
Este un roman uşor de citit, care pe alocuri riscă să devină plictisitor. Situaţia este remediată de Freize şi de atitudinea sa antrenantă. Per total, este o carte bunicică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu